Fehérjeszegény étrenddel az élet

Fehérjeszegény étrenddel az élet

Irányadó I.

Kenyérfélék, tészták, tejtermékek

2024. október 24. - P.B.K

Az elején nagy kihívást jelentett nekem, hogy most akkor mit mivel helyettesíthetek, mi az amit nagyon kerüljek, mivel tudok a napi fehérje "büdzsémben" spórolni, hogy legyen hely esetleg egy kicsit több húsnak. :) Továbbá kéne egy kis plusz szénhidrát, hogy ne fogyjak el (erre a Nutricia fantomalt táplálék kiegészítő port ajánlotta az orvos, de drámai mennyiség abban sincs ). Amiben van sok szénhidrát az nem igazán való nekem (sütik, péksütik), bónuszként nagyon nem vagyok édesszájú.

A sok kis 1-2 g összejön pikk-pakk.

Kenyér félék:

A toast kenyerek fehérje tartalma egész magas, 9 g /100 g, ezért ezek kerülendők. Egy sima fehér kenyér 7-8 g/100 g között mozog. Most jön a spórolásos kiskapu, a gluténmentes kenyér. Tesztelgettem a kínálatot, de nekem egyik sem jön be. Ha nagyon kell helyet spórolnom, ezzel szoktam...

Balviten (classic white bread, fehérje: 3,6 g) nekem a legjobb (meg sem kell pirítanom), viszont csak online beszerezhető, a Schär (Pan Blanco, fehérje 2,4 g) még egész jó. A többit csak pirítósként bírom megenni, pl.: Spar Free From ( fehérje 1,9 g), EcoFamilyben van Love Diet fehér kenyér( fehérje 2,1 g), és az Incola (fehérje: 3,4g) márkájú is, de egy kaptafa mind. Figyelni kell, hogy ne legyen magvas, mert az növeli a fehérje tartalmat!
Valaki neki áll sütni gluténmentes kenyeret, fogalmam sincs nekik mennyire jön ki a fehérje tartalom.
Egy császárzsemlében 8,1 g fehérje van 100 g-ban, viszont maga a zsemle csak 44 g tömegű, így csak 3,5-4 g közé kerül a bevitt fehérje mennyiség.
Az extrudált kenyerek fehérjéje is 8,1- 10 g között mozog... annyi, hogy ott kisebb a súly. Ha valaki jól lakik vele, lehet kísérletezni vele. Figyelni kell itt is, hogy miből van. Egy sima kukoricás 8,1 g, korpás 14 g, a lenmagos 9,5 g, így egy sima kukoricást érdemes csak venni szerintem.
A péksütik fölösleges helyfoglalók, a burgonya alapúakat érdemes nézni, vagy a fahéjas, almás töltelékűeket, azokban jó esélyeink vannak.
Tészták:
Itt is sokat lehet spórolni, a gluténmentes tésztákkal. Ezek között több vállalható is van, a Spar Free From-os tészták elég jók, de pl. a Civita tészták szörnyűek, nagyon összetapadnak (pl. kiskocka tészta). Figyelni kell, hogy van olyan gluténmentes tészta ami rizses-köles alapú (7,3 g) csicseriborsó alapú (10,7 g) , a sima glutén mentes általában 7 g-os általában a fehérjetartalom. Ami még nagyon bevált, a rizstészta (6,4g) és az üvegtészta ( 0 g, ez csak keményítőből áll). A durum tészta 13 g, egy sima 4 tojásos száraz tészta 13 g. 
Tejtermékek
Én nagyon tejes vagyok/voltam, de sajnos ez nagyon sok potenciális fehérje helyet foglal el. Ezen is sokat lehet spórolni. Egy sima 2,8 %-os tej, 3 g fehérjét tartalmaz 100 g-ban. 1 dl tejet meg senki nem iszik csak úgy estére. :)
Próbáltam a növényi tejeket, nekem a zabtej(zabital) jött be a legjobban, így a kávémat azzal iszom, vagy este a 1 dl tejhez adok 1 dl zabtejet elég tűrhető lesz. A legolcsóbb a Lidl-ben kapható Vemondo zabital, de már a Sparban is van saját márkás ugyanolyan áron.
Főzőtejszín 2,4 g/100g, tejföl 3g/100g.
Tejfölnél, ha sok kell belőle a Fino vegafölt szoktam használni(vagy vegyítem egy sima tejföllel), abban 1g/100 g a fehérjetartalom. Amikor a főzőtejszínnel is spórolok, akkor Vemondó Zabtejszínt használom.
A joghurton 2,5-3-5 g között mozognak, ha semmi extra mag, zab, csoki nincs bennünk. És egy sima sparos natur dobozos joghurt 150g ami már 6 g fehérje, egy Danone activia 125g viszont így 5,9 g fehérje van egy adagban.
Vannak növényi "joghurtok", pl.: Vemondo, FinoVegajó, Alpro, ízlés kérdése, valamelyik finom, valamelyik egy rosszul elsült kísérlet eredménye. :)
Túró sajnos netto bűn ahogy szoktam mondani, a maga 16 g/100 g-os fehérjetartalmával.
Sajtok megint csak bűn kategória, viszont míg a túró könyebben elhagyható, a sajt azért sok ételbe kell. Egy sima trapista 23.8 g fehérjét tartalmaz, parmezán 35,8 g, mozarella 22,2 g, feta sajt 14,2 g, ricotta 11,3 g, mascarpone 3 g, juhsajt 17,8 g, brie 20,8 g, camamber 19,8.
A sajttal már csak megijesztem a dolgokat (pl.:2 db melegszendvics tetejére 13 g trapista kerül, az is már 3 g fehérje).  A fetát előtérbe helyzetem, a mascarpone még sütikbe jól jön. Juhsajtnak van egy kis különleges íze, nekem nem jön be.
A rántott sajtról, túrós tésztáról már lemondtam. :)
A vajat előnyben részesítem, vagy a magasabb zsírtartalmú margarint.
Ömlesztett sajt (11g), vajkrém (2,7g), körözött (12 g), hummusz (7 g). Egy kenésre nem fogy el sok 10-20 g, de pl. ömlesztett sajtból nálam 25 g elmegy 2 szelet kenyérre. Ezért én inkább vajat használok.
Összességében a vega és gluténmentes cuccok között érdemes keresgélni. A burgonya, a kukorica, kókusz jó barátunk lesz a jövőben.

A bejegyzés trackback címe:

https://feherjeszegenyetrend.blog.hu/api/trackback/id/tr5418713622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása